Tajemnicze awokado – dlaczego i jak je jeść?

Awokado to jeden z najbardziej zagadkowych owoców. Ma podłużny, jajowaty kształt, grubą zieloną skórkę, podobną do tej, jaka pokrywa owoce cytrusowe, a w jego wnętrzu znajduje się spora, okrągła pestka. W konsystencji i smaku awokado nie przypomina większości owoców: jest bardziej podobne do masła. Spora w tym zasługa tego, że awokado składa się w znaczącej ilości z tłuszczu: ale zdrowego, obniżającego cholesterol i ciśnienie kwasu oleinowego. Choć może dodać sporo kalorii, jednocześnie wpływa zbawiennie na ludzkie zdrowie, także z uwagi na to, że zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, jest źródłem potasu, kwasu foliowego, luteiny i antynowotworowego likopenu. Włączając do swojego jadłospisu awokado, można odpowiedzialnie dbać między innymi o zdrowie układu nerwowego, zwłaszcza zmysłu wzroku. Smak awokado jest raczej neutralny, co pozwala przygotowywać z niego różnego rodzaju potrawy – może być podstawą dania obiadowego lub pomysłowej przystawki, ale z powodzeniem można wyczarować z niego także pyszny deser.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warte uwagi